Menu

Ytringsfriheden under pres i ny karikaturstrid

Karikatur af Pia Kjærsgaard

En ny karikaturstrid har ramt Danmark.

Den DF-kritiske Facebookgruppe "Danmarks Løver - modstandbevægelsen mod Dansk Folkepartis besættelsesmagt" er kommet i modvind både i pressen og inde på Christiansborg, efter at en person har uploadet en politisk karikatur af Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard iklædt nazi-uniform og hagekors.

Gruppen har over 32.000 medlemmer og er stiftet af historiker og Politiken-blogger Rune Engelbreth Larsen samt Journalisten Flemming Chr. Nielsen.

Selve karikaturen af Pia Kjærsgaard blev oploadet til gruppens billedarkiv for flere måneder siden, hvor den blev fjernet af gruppens administrator for ikke at forvirre offentligheden om Danmarks Løvers holdning til Dansk Folkeparti. Alligevel måtte Løverne i denne  uge se sig hængt ud i pressen som en hadegruppe der ligger inde med nazi-karikatur af Pia Kjærgaard.

Karikaturen får hurtigt skabt overskrifter og Christiansborg polemik. Her følger et resume af de mest skinger højdepunkter.

To fremtrædende medlemmer af SF afsløres som medlemmer af Danmarks Løver og må derfor ud i pressen og undskylde for deres medlemskab af Danmarks Løver.

Flere journalister fortsætter med at skrive som om billedet stadigvæk befinder sig  i gruppens billedarkiv, på trods af at stifterne af Danmarks Løver igen og igen oplyser på gruppens væg at billedet er blevet fjernet for flere måneder siden.

Villy Søvndal fra SF kalder på TV og i dagspresen sammenligninger af Pia Kjærsgaard og DF med nazisme for afskylige og undskylder over for Pia Kjærsgaard.

Fra Venstre tager Karsten Lauritzen kraftigt afstand fra karikaturen og fremhæver det som et ”meget alvorligt problem” at to fremtrædende medlemmer af SF støtter op om nazi sammenligningen af Dansk Folkeparti og Pia Kjærsgaard ved at deltage i Facebook-gruppen.

Da det kommer frem at Søren Espersen fra Dansk Folkeparti tilsvarende har sidestillet SFs Ole Sohn med den danske nazist Frits Clausen i partiets eget ugebrev, må også han på TV– ikke for at undskylde – men for at forklare sin holdning.

Karrikaturstormen ligner mere og mere en krise, og en forsker i Facebook toner frem i DR Update og advarer i bagklogskabens klare lys politikere om at tænke sig godt om, inden de skriver noget på Facebook eller melder sig ind i en Facebook gruppe. Et medlemskab af en forkert gruppe eller en dum statusopdatering kan nemlig være ekstremt farligt for en politikere, siger forskeren.

Sidste på dagen kommer så den groveste udmelding: Dansk Folkeparti kræver en officiel undskyldning fra SF for at have krænket Pia Kjærsgaard gennem deltagelsen i den 32.000 medlemmer store Facebookgruppe, hvor et ifølge Dansk Folkeparti helt grotesk og uacceptabelt karrikaturfoto af Pia Kjærsgaard har befundet sig.

Det er det samme Dansk Folkeparti, der under Muhammedkrisen talte for ytringsfrihed og retten til at udgive satiriske, forhånende og spottende tegninger. For Dansk folkeparti går der åbenbart en grænse for ytringsfriheden dér, hvor partiets leder og politiske udsyn tages til debat ved at sætte det op nazismens.

Man åbenbart godt karikere 1,57 milliarder muslimer ved at sidestille deres tro med terror og vold, og i øvrigt sammenligne islam med nazisme, men at udsætte lederen af et parti hvis eksistensberettigelse ligger i at sprede had mod muslimer og andre etniske minoriteter i Danmark – dét kræver en undskyldning.

Det er næppe de 1,57 millarder muslimer der i dag sætter den danske ytringsfrihed under pres. Det er nærmere lederen af Dansk Folkeparti og knæfaldet fra en fej SF ledelse, der tager på sig at undskylde for et karikatur foto af Pia Kjærsgaard i nazi uniform.

Hvad mener I! Skal Pia Kjærsgaard ligesom muslimerne og andre bare finde sig i at blive vist i karikatur som ikke falder ind i hendes smag? Er DFs krav om at SF skal ned på knæ og sige undskyld ikke et knæfald for kræfter, som truer vores alles ytringsfrihed?

Log In

Log in with Facebook

Forgot your password? / Forgot your username?